ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

http://armenisths.blogspot.gr/2014/05/blog-post_27.html
Μη λοιπόν φροντίσεις με αγωνία για τα δικά σου θέματα, αλλά άφησέ τα στο Θεό. 
Γιατί, αν φροντίσεις εσύ, φροντίζεις σαν άνθρωπος• αν όμως προνοήσει ο Θεός, προνοεί σαν Θεός. Μη φροντίσεις γι' αυτά, αδιαφορώντας για τα σπουδαιότερα, γιατί ο Θεός δεν θα δείξει μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτά. Για να προνοεί λοιπόν σε μεγάλο βαθμό ο Θεός γι' αυτά, εμπιστεύσου όλα αυτά στο Θεό. Γιατί, αν συ ο ίδιος ασχοληθείς με αυτά αφήνοντας τα πνευματικά, δεν θα δείξει μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτά ο Θεός. Λοιπόν, για να πάνε καλά τα θέματά σου και να απαλλαγείς από κάθε αγωνιώδη φροντίδα, φρόντισε για τα πνευματικά και περιφρόνησε τα βιοτικά  γιατί έτσι και τη γη θα επιτύχεις μαζί με τον ουρανό και τα μελλοντικά αγαθά θα κερδίσεις. 
  Όταν ο Θεός είναι ευμενής απέναντί μας, κι' αν ακόμη είμαστε εντελώς μόνοι, κι' αν σε κανένα δεν είμαστε γνωστοί, όμως θα είμαστε περισσότερο ονομαστοί από όλους. Γιατί κανείς δεν είναι πιο ευτυχισμένος και αξιομακάριστος από τον άνθρωπο, που βοηθιέται από το χέρι του Θεού. 
 Ας μην καταφεύγουμε στις ανθρώπινες εξουσίες, ούτε να επιδιώκουμε την προστασία τους. Γιατί τίποτε δεν υπάρχει επισφαλέστερο από την ανθρώπινη βοήθεια. Κι' αυτό είναι ικανή να μας το διδάξει η πείρα των πραγμάτων. Γιατί πραγματικά βλέπουμε καθημερινά απότομες μεταβολές και ότι όλα στρέφονται σε αντίθετες κατευθύνσεις και εκείνος που προ ολίγου απολάμβανε την πιο μεγάλη ευημερία, ξαφνικά τον βλέπουμε να γκρεμίζεται στην έσχατη δυστυχία και πολλές φορές να υποφέρει, όσα υποφέρουν οι κατάδικοι. . . Ας μεταφέρουμε λοιπόν ολόκληρη την ελπίδα μας και ας την στηρίξουμε στο Θεό. Γιατί αυτή είναι σταθερή και αμετακίνητη και δεν επιδέχεται καμιά μεταβολή, σαν εκείνη που στηρίζεται σε ανθρώπους. 
  Είδατε πόσο σπουδαίο πράγμα είναι το να έχει κανείς την άνωθεν βοήθεια; Γιατί, όταν ο Θεός διάκειται ευνοϊκά προς εμάς, όλα τα λυπηρά φεύγουν μακριά. Δηλαδή, όπως ακριβώς εμφύσησε θάρρος στο δίκαιο (στον Ιακώβ), έτσι προκάλεσε φόβο σ' εκείνους, τους εχθρούς και άδικους. Γιατί, αφού είναι Κύριος του παντός, όλα τα αλλάζει σύμφωνα με τη θέλησή Του και με όλα επιδεικνύει και αποδεικνύει την εφευρετική Του σοφία. Και κανείς δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ ισχυρότερος από εκείνο που έχει την άνωθεν βοήθεια και συμμαχία, όπως ακριβώς δεν υπάρχει κανένας ασθενέστερος από εκείνο που την στερείται. 
  Σταθείτε ασάλευτοι, αμετακίνητοι, ανίκητοι, περιμένοντας την ελπίδα του Θεού και την από εκεί βοήθεια, προς την οποία τίποτε δεν συγκρίνεται.  
  «Η βοήθεια μου ας έλθει από τον παντοδύναμο Κύριο», όχι από ανθρώπους, ούτε από ίππους, ούτε από χρήματα, ούτε από συμμάχους, ούτε από οχυρώματα. «Η βοήθειά μας θα έλθει από τον παντοδύναμο Κύριο». Αυτή η συμμαχία είναι ακατανίκητη, αυτή η βοήθεια είναι ακαταμάχητη• όχι δε ακαταμάχητη μόνο, αλλά και εύκολη και εύκολο - κατόρθωτη . Γιατί δεν είναι ανάγκη να βαδίσει κανείς μακρύ δρόμο, ούτε να κολακεύσει θυρωρούς, ούτε να δαπανήσει χρήματα, ούτε να αποστείλει αντιπροσώπους, αλλά μπορεί να αποσπάσει αυτή τη βοήθεια παραμένοντας στο σπίτι του, μόνο αν, απομακρύνοντας κανείς τον εαυτό του από τα ανθρώπινα, στηρίζεται σ' εκείνη την ελπίδα και υψώνει το διεισδυτικό βλέμμα του και ατενίζει προς τον ουρανό.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου